За Вашингтон Балкански поток няма, има българска част от големия проект

...
За Вашингтон Балкански поток няма, има българска част от големия проект
Коментари Харесай

САЩ: Не правим разлика между Турски поток и Балкански поток

За Вашингтон " Балкански поток " няма, има българска част от огромния план " Турски поток ". Тази позиция съобщи Франсис Фанън, помощник-държавен секретар по въпросите на енергийните запаси. Той е на посещаване в София.   

" За нас името няма значение, то не трансформира обстоятелството, че Русия употребява енергетиката като инструмент. Ние не вършим разлика. Не знам, може да е проблем в превода, само че за нас " Турски поток " и " Балкански поток " са едно и също ", разяснява Фанън в диалог с български публицисти през днешния ден.  

Темата е значима, тъй като Съединени американски щати оповестиха, че ще наложат наказания против фирмите, участващи в два огромни енергийни плана с съветско присъединяване - " Северен поток 2 " и " Турски поток ". По тази причина управляващите в София отпред с премиера Бойко Борисов непрестанно приказват, че у нас се построява " Балкански поток ", който е част от националната газова инфраструктура и надали не няма нищо общо с " Турски поток ".

 

Фанън напомни, че САЩ имат два закона за ограничение на " зловредното съветско въздействие " през енергетиката - CAATSA (Countering America`s Adversaries Through Sanctions Act) и PEESA (Protect European Energy Security Act) и PEESCA (Protecting Europe`s Energy Security Clarification Act), които на процедура визират двата газопровода " Северен поток 2 " и " Турски поток ", които основават взаимозависимост на Европа от съветското синьо гориво. 

" В момента Съединени американски щати са в предизборна обстановка и политическите пристрастености са се разгорели, само че потреблението от Русия на енергетиката за изнудване  е сфера, в която има внушително единогласие ", посочи Фанън, който оглавява Бюрото за енергийни запаси в Държавния департамент на Съединени американски щати, 

" През последните 3 години от приемането на CAATSA използваме дипломатически средства Русия да промени това си държание, само че за жалост Кремъл продължава ескалацията. Искам да подчертая, че ние не желаеме да глобяваме никого. И несъмнено не желаеме това да са наши сътрудници и другари. Целта ни е да накараме другата страна да промени държанието си. Идеята е да има пазарна логичност и многообразие в енергетиката, тъй че да е добре за всички страни, не целим нанасяне на стопански и финансови вреди ", изясни високопоставеният представител на Вашингтон.

Той похвали построяването на газовата връзка с Гърция и включването на България като акционер в терминала за втечнен газ в Алекснадруполис, " тъй като това трансформира фрапантно обстановката и оказва помощ България да служи като разпределителен център в региона ". Темата е била фокус на диалога му през днешния ден с българския енергиен министър Теменужка Петкова.

В същото време Фанън изясни, че Вашингтон не може да се анжагира с обещания за доставки на полутечен газ и че това е работа на американските компании: " Непрекъснато беседвам с американски компании за полутечен газ и имам намерение да насоча вниманието им към България. Но в последна сметка те взимат решенията си ". 

Фанън удостовери отрицателното отношение на Съединени американски щати към плана " АЕЦ Белене ", като уточни: " Което си говорихме за природния газ, важи и за нуклеарната енергетика - основаване на енергийна взаимозависимост. Дали става дума за газопровод или за нуклеарна централа, приказваме за подписване на брак за 50 години напред. Затова имаме геополитически терзания ", подчера той. 

" АЕЦ " Белене " се основава на остаряла технология, която даже руснаците отхвърлят да употребяват в личната си страна. Защо България би желала да изпитателен полигон за остаряла технология? Споделям нашата позиция и тя е, че приказваме за неверно изхарчени пари за несъответствуваща технология ", изясни енергийният посланик на Съединени американски щати.

Фанън посочи, че България може да потърси други видове гориво и други технологии в нуклеарната сфера. " Русия желае да обвърже страните за половин век напред и по този начин да им попречи да вкарат такива технологии и да се развиват. А към този момент има съвременни дребни реактори - ново, финансово налично и суперсигурно решение, което може да се надгражда с времето. Това е напълно друго уравнение от позиция на технологии, разноски и сигурност. И ние окуражаваме всички страни да търсят такива решения ", разясни Фанън.

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР